Årets julkapp- hjälp som ger tillbaka.

Hohoho, till och med för en person som inte uppskattar julen knackar den på dörren varje år…man kommer helt enkelt inte undan.

Jag jobbar INTE på handelns utredningsinstitut men jag har en spådom om årets julklapp. Detta år står välgörenheten i fokus. Jag tror att det i år kommer ligga ovanligt mycket presentkort på tält till flyktingar, matpaket via röda korset och vaccinationer till barn i Afrika. Denna höst har varit helt fantastisk i form av hur vi ställt upp. Hela Sverige har skramlat, delat med oss av våra kläder, haft insamlingar både till höger och vänster. Självklart kommer vi i år att toppa detta med rejäl välgörenhetsgåva i julklapp till nära och kära. I min familj där alla fyller år på hösten slog vi rekord i den typen av presenter i år. Självklart ska vi göra samma sak i år.

För er som vill ge bort något som ändå kommer mottagaren till godo mer än det goda samvetet vill jag tipsa om en julklapp jag kom i kontakt med för ca 5 år sedan, och som jag skrivit om tidigare på bloggen.

Ett gåvoträd från better globe. Jag har själv köpt regelbundet både till mig själv och nära och kära i snart 5 år, och även varit nere och sett verksamheten på plats i Kenya. Vad är då better globe? Kort sagt, så handlar det om en win-win lösning. Vi köper träd som planteras i Kenyas semiöken. Där står trädet och växer och förhindrar ökenspridning och suger åt sig våra utsläpp. Under tiden ger det arbete åt lokalbefolkningen (vill man slå på stort köper man ett av better globes donationspaket som även ger en extra krona till skolprojekt). Efter fem år börjar trädet sakta ticka avkastning, och trädets ägare får in någon euro på sitt konto. Efter tjugo år fälls trädet och då betalas vinsten ut. Perfekt gåva till barn som har mer nytta av pengar om tjugo år än av ytterligare en leksak nu, eller 40-åringen som borde börja se över sin pension. Eller alla andra som uppskattar idén på att klimatkompensera, hjälpa fattiga bönder och samtidigt själva få någon krona in på kontot. Ett träd kostar 17 euro. Se mer på Better Globes hemsida eller kontakta mig på caroline.auren@gmail.com så berättar jag mer.

 

i Kiambere

 

Jag i Kiambere vintern 2012, massa sticklingar som ska bli stora träd.

blogstats trackingpixel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>