Vem lyssnar du till när det kommer till kosten?

Jag har tidigare skrivit om facebookgrupper där LCHF- diskussioner mer eller mindre spårat ur. Se det inlägget här.

Men jag tror inte jag ska sluta där. Hittar mängder med bloggar och instagramkonton med kostråd. Bara en sak, vem är det som skriver? Vad har de för kunskap? Den enda kostblogg jag själv följer är kostdoktorn. Han är läkare och har kompetensen och helhetssynen vad kost gör med kroppen. En läkare har en helhetssyn, och även kunskapen om när det kan gå fel, som t.ex ätstörningar.

Men många kostbloggar jag stöter på tycks inte ha någon som helst kunskap. De bloggar om det som funkar för dem och råder andra att göra likadant. Ibland är det harmlöst, med sunt förnuft. Ibland inte. Vissa presenterar sig som kostrådgivare, utan att specificera vad det innebär.

Därför ställer jag frågan, vem lyssnar du till egentligen? Hur påverkas din kropp? Jag har mixtrat med kost tillräckligt länge, jag skulle säkert kunna driva en blogg om viktminskning och kost. Och säkert skulle någon följare få bra resultat. Men om något går fel? Om någon bli sjuk av mina okunniga råd?

Allt jag kan om kost kommer från bloggar och populärvetenskaplig litteratur. Magasin med fokus på hälsa. Jag följer, testar men är också källkritisk. Vem är personen som rekommenderar pasta? Vem är personen som säger ”ät aldrig pasta”? Om en fd. boxares ord står mot en populär bloggerska? Vem ska man tro på?

Tro förresten absolut inte på mig. Jag saknar helt akademisk kompetens när det kommer till kost. Tro inte på någon annan heller som inte har någon typ av diplom på väggen. Och om de har diplom, kolla vart det kommer ifrån. Vilken grund har de för att uttala sig?

 

blogstats trackingpixel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>